Billig opskrift:
Ægte bolognese - det italienske køkken
Tid i alt: 90 min.
Antal: 2 voksne og 2 børn
Beskrivelse
Vi har en kæmpe forkærlighed for Italien, og det skal ikke være nogen hemmelighed, at denne opskrift ikke nødvendigvis er den billigste, men jeg elsker den simpelthen. Jeg vil faktisk vove at påstå, at denne opskrift er min yndlingsret. Det Italienske køkken er fantastisk. En ægte bolognese, eller "ragù alla bolognese" som den kaldes på italiensk, er en klassisk italiensk sauce, der stammer fra Bologna, Italien. Den er kendt for sin dybe smag og rige konsistens. Her er, hvad en traditionel bolognese typisk indeholder, og hvordan den laves.
Ingredienser
Andet
100 g frisk parmesanost
500 g fettuccine natural
Bolognese
400 g hakket oksekød
3 stk fed hvidløg
3 stang bladselleri
240 g gulerod
120 g tomatpuré
1 ds flåede tomater
1 stk løg
200 ml rødvin
100 ml fløde
1 stk oksebouillon
600 ml vand
3 stilk frisk timian
1 tsk sukker
90 g bacon i tern
fedtstof til stegning
salt og peber efter smag
Fremgangsmåde
Hak løg, gulerødder, selleri og hvidløg meget fint. Dette kaldes "soffritto" og udgør basis for smagen i din bolognese.
Varm lidt olie eller smør i en stor gryde over medium varme.
Tilsæt fars - lad det stege og tilsæt herefter bacon.
Tilføj løg, gulerødder og selleri. Steg dem i 5-10 minutter, indtil de er bløde og let karamelliserede.
Hvis du bruger rødvin, tilsæt det da til gryden og lad det koge i et par minutter, så alkoholen fordamper. Dette tilføjer dybde til saucen.
Tilsæt tomatpuréen og lad den stege i et minut. Tilsæt derefter de flåede tomater, vand og bouillon, og rør godt rundt - sørg for at dele tomaterne med skeen. Tilføj krydderurter, salt og peber. Lad saucen simre ved lav varme i mindst 45 minutter, gerne længere tid. Jo længere tid, desto mere intens bliver smagen. Tilsæt gerne lidt mere vand løbende, hvis du synes saucen bliver for fast.
Ca. 10 minutter før servering tilsæt fløde. Dette hjælper med at balancere syrer fra tomaterne og giver en cremet konsistens.
Juster med mere salt, peber, eller et lille drys sukker, hvis saucen er for syrlig.
Kog den friske pasta al dente (gerne med lidt bid i), dræn vandet derfra, server til bolognese og top med revet parmesanost.