Billig opskrift:
Indisk Dhal med hjemmelavede naan brød og raita

Tid i alt: 90 min.
Antal: 2 voksne og 2 børn
Beskrivelse
Indisk dhal er ikke bare en smagfuld favorit, men også en ernæringsmæssig perle med sit høje indhold af protein og fibre fra de røde linser. Traditionelt serveres denne ret uden kød, da den er en klassisk del af det indiske vegetariske køkken. Men hvis man ønsker det, kan man i mere moderne varianter tilføje kød som kylling eller lam for at tilpasse retten efter individuelle præferencer. Denne ret er skabt med hensyn til budgettet, da linser er en overkommelig proteinkilde, og krydderierne kan tilpasses ud fra, hvad der allerede findes i køkkenskabet. Desuden er dens enkle tilberedning og store portioner ideelle til at mætte en familie på en travl hverdagsaften, hvor både smag og sundhed er i fokus. Opskriften på raita passer perfekt til servering med dahl. Raita tager cirka 10-15 minutter at forberede, og det vil kræve yderligere tid til afkøling, hvis det ønskes serveret køligt. Garam masala-blandingen der bliver lavet, er mere end der skal bruges i opskriften. Resten gemmer du til en anden gang.
Ingredienser
Dhal
400 g røde linser
1 stk løg
1 tsk spidskommen
15 ml olie
2 tsk garam masala
1 tsk gurkemeje
1 ds hakket tomat
1 stk grøntsagsbouillon
900 ml vand
4 ps ris
salt
peber
Garam Masala
3 tsk spidskommen
1.5 tsk kanel
0.5 tsk muskatnød
0.3 tsk stødt nellike
0.3 tsk peber
Naan brød
300 g mel
1 tsk sukker
0.5 tsk salt
1 tsk bagepulver
45 g græsk yoghurt
120 ml mælk
15 ml olie
1.5 tsk frossen persille
15 g smør
2 stk fed hvidløg
Raita
1 stk agurk
2 stk fed hvidløg
200 ml græsk yoghurt
1 tsk spidskommen
0.5 tsk salt
9 stk mynte blade
15 ml olie
cayennepeber
Fremgangsmåde
Skyl de tørrede røde linser under koldt vand i en sigte og lad dem dryppe af.
Varm olien eller smørret op i en stor gryde ved medium varme. Tilsæt løg og steg dem, indtil de er bløde og let gyldne.
Tilsæt hvidløg og steg i et minut, indtil duften frigives.
Tilsæt garam masala, spidskommen og gurkemeje, og rør godt rundt i et minut for at frigive krydderiernes smag.
Tilsæt de skyllede røde linser og hakkede tomater. Rør godt sammen.
Hæld grøntsagsbouillon eller vand i gryden og bring det hele i kog.
Kog ris efter anvisning på emballagen, og server sammen med dhal'en.
Bland alle de stødte krydderier sammen i en skål.
Opbevar blandingen i en lufttæt beholder på et tørt og køligt sted.
Skræl agurken og fjern eventuelle frø med en ske. Riv agurken groft og pres væske ud af agurken.
Imens, i en skål, kombiner græsk yoghurt, presset hvidløg, stødt spidskommen og cayennepeber, hvis du bruger det. Rør godt rundt.
Når agurken er helt drænet, klem forsigtigt den overskydende væske ud af den og tilsæt den til yoghurtblandingen.
Smag til med salt og juster krydderierne efter behov. Hvis du ønsker en mere flydende konsistens, kan du tilføje lidt vand eller mælk.
Hvis ønsket, drys hakket frisk mynteblade over raitaen og dryp olien over toppen.
Lad raitaen stå i køleskabet i mindst 30 minutter, inden den serveres, så smagene kan blande sig godt sammen.
Bland hvedemel, sukker, salt og bagepulver i en stor skål.
Tilsæt græsk yoghurt og olie, og bland godt.
Gradvist tilsæt varm mælk, og ælt dejen, indtil den er blød og smidig.
Dæk skålen til, og lad dejen hvile i ca. 1 time, indtil den er fordoblet i størrelse.
Del dejen i 6-8 lige store stykker og form dem til kugler. Lad dem hvile i yderligere 10-15 minutter.
Varm en tør pande op til medium varme.
Rul hver dejkugle ud til et rundt brød på ca. ½ cm tykkelse.
Bland smeltet smør, hakket persille og presset hvidløg i en lille skål.
Pensl en side af hvert naanbrød med persille-hvidløgssmør.
Steg naanbrødet i ca. 1-2 minutter på hver side, indtil det er gyldent og gennembagt.
Gentag processen med resten af dejen.
Server naanbrødene varme, eventuelt med ekstra persille-hvidløgssmør på toppen.