Print

Livet på budget: Hvordan kommer man i gang med at leve billigt?

De evige spørgsmål. Hvordan gør man? Hvor starter man? Skal jeg virkelig til at dø af sult for at spare de ekstra penge? Hvordan holder man det? Hvad hvis man falder I osv osv.. 

Det er faktisk ganske ligetil. Jeg har valgt at lave et ugentlig indlæg, hvor jeg kommer med alle mine guldkorn. Jeg håber, at I tager godt imod dem. Det vil være alt inden for livet på budget – ikke kun mad. Jeg udvider lige lidt, da jeg mener alle har brug for at spare lidt ekstra hvor man kan. Det er til alles fordel.

Egentlig handler livet på budget meget om at bruge den sunde fornuft! Især når man handler. Det handler ikke mindst også om overvejelse og planlægning. Disse 3 ting er fuldstændig essentielt når man gerne vil spare i hverdagen.

Jeg kender den da også alt for tit. Man står ved købmanden.. hvad var det nu jeg manglede? Shit, jeg har glemt listen derhjemme! Allerede der går den galt. Indkøbsliste er vejen frem… og at huske den! Her er planlægningen allerede igang. Dernæst spiller den sunde fornuft et puds. Man skal nemlig også vænne sig til at holde sig til den – så hvis man ved at man er lidt af en slik-gris, så hellere skriv en plade chokolade på og så holde sig til den! Og ikke købe en plade chokolade, en pose vingummi og chips fordi man ikke lige kunne bestemme sig.

Overvejelse i hverdagen er rimelig nem og ligetil – overvej ugens mad – lav en madplan. Overvej om I bør spise 2-3 portioner hver dag til aftensmad eller om I kan nøjes med én portion og så frugt/grønt senere på dagen. Man kan godt leve af en portion – det dør man bestemt ikke af. Det kræver tilvænning. Mavesækkens størrelse ændrer sig også af hvor meget man plejer at spise – spiser man meget udvider den sig og der kan være mere før man føler sult.

Jeg er ikke en sundhedsGURU, jeg er ikke specielt god til at lave dyrt fornemt mad – men det billige og sparsomme liv er mit segment og det, som jeg er god til. Jeg elsker at eksperimentere med mad, finde gode tilbud, gode fund og have mig et budget over ugen. Hvis jeg VED at jeg har 700 kr. om ugen til ALT mad og husholdning, så holder jeg mig under det. Jeg rykker rundt på ting og varer, så det stemmer – for det KAN lade sig gøre .

 

Så helt basalt. Jeg har nogle steps, som jeg selv bruger om ugen. I må tage de råd i kan bruge og ryste på hovedet af resten 😛

 1. Find et realistisk mad/husholdningsbudget – del gerne pengene ud på antal uger i måneden. Hæv pengene og læg dem i kuverter. Jaja, den har I nok hørt fra mor 1000 gange – men det virker. Læg overskydende penge fra ugen i næste kuvert eller på en opsparing til fornøjelser.
 2. Se ugens tilbudsaviser igennem og find de bedste tilbud.
 3. Overvej hvilket mad i avisenerne, I gerne vil bruge i madplanen
 4. Lav madplanen og indkøbslisten.
 5. Hav gerne en restedag og en rugbrødsdag (man kan også vælge en suppedag og en kødfri dag, hvis man gerne vil spare endnu mere).
 6. Lav indkøbslisten (skriv gerne lækkerier på hvis man ikke kan holde sig fra det i forretningen alligevel. Det er bedre end at købe 3-4 forskellige ting når man står der).
 7. Hav pose/net med hjemmefra.
 8. Spis gerne lidt inden du handler – man køber gerne lidt ekstra hvis man handler med maven (er sulten) og ikke med hjernen.
 9. Hold dig til madplanen og handl’ gerne hjemmefra, så køber man heller ikke mere fordi man ikke bliver fristet. Her kan man evt. bruge VIGO, nemlig.com mv.
 10. FRYS RESTERNE NED til restedagen.
 11. Hav gerne lidt i maven altid, så føler man ikke den store sult, så man spiser ekstra meget til de store måltider.
 12. Snyd gerne hjernen ift. maden. Spis af mindre tallerkener og lad være med at tage gryderne ned til bordet. Måske man ikke orker at rejse sig efter mere. Hjernen tror at man spiser mere, hvis man spiser af mindre tallerkener – og det er videnskabeligt bevist.
 13. Dyrk dine egne krydderurter – det sparer man altså mange penge af. Krydderurter koster gerne 7-10 kr. pr. “buket”, det løber hurtigt op.

 

Det var mine essentielle råd i hverdagen. Jeg håber at de kunne bruges! Om ikke andet så tak fordi I læste med. Læs gerne med i næste uge, hvor jeg er klar med nye gode råd til livet på budget!

Kærlige tanker, Fie.

 

Relaterede indlæg

2 Kommentarer

 • Svar
  Pia
  10. august 2019 den 12:04

  Hejsa. Mente at havde hørt du også lavede en indkøbs liste. Er det ikke rigtigt ?

 • Svar
  Heidi
  20. oktober 2019 den 9:47

  2 personer…
  Jeg er alene med en søn på 12 år, og savner virkelig mulighed for 2 personer.
  Er det en mulighed ?

Skriv kommentar