Print

Andesteg m. hvide og brunede kartofler, sauce og tilbehør

REMA havde for første gang i meget meget lang tid and på tilbud til 89 kr. for 2800 gram. Måske ikke prisen jeg ønskede, når den til jul (og Mortens aften) altid koster 39 kr, men som madblogger må jeg være på forkant, når vinterens mad skal laves, og jeg havde sagt at første tilbud jeg så, så slog jeg til. Så i går, på en ganske almindelig tirsdag, stod jeg hele dagen i køkkenet og det summede af vinter og hygge i køkkenet, da anden skulle laves. Og mums det smagte! Nu kan julen bare komme an! Efter 3 timer i ovnen var den bare HELT PERFEKT. Det er 6 gang jeg i mit liv laver and, og jeg er simpelthen gået hen og blevet vild med det. Vi har været værter for juleaften 3 gange, så der ligger selvfølgelig et stort pres på kokken den dag. Heldigvis plejer alle at spise med velbehag til alle revner. 


Andesteg m. hvide og brunede kartofler, sauce og tilbehør

Tidsforbrug: 4 timer

Antal: 2 voksne og 2 børn.

Ingredienser

 • 2800 g. and + ½ liter vand.
 • 1 æble
 • 5 svesker
 • 1 kg. kartofler
 • 1 glaskartofler + 1/2 spsk. smør
 • Lidt sødmælk
 • Rødkål + agurkesalat
 • Chips

 

Basislager:

 • Kartoffelvand + mel
 • 50 gram sukker
 • Salt + peber

Fremgangsmåde

 1. Tænd ovnen på 160 grader alm. ovn
 2. Rens anden for rester af fjer og indmad
 3. Skær æblet ud i både og fyld anden med svesker og æbler
 4. Saml andens “numse” med en stegenål og vend den med brystet opad i en bradepande med høje sider.
 5. Hæld ½ liter væde ved anden.
 6. Anden krydres med salt og peber, og puttes i ovnen – først 30 minutter med ryggen opad, derefter 2,5 time med brystet opad.
 7. Som udgangspunkt siger man, at anden skal have en halv time for hver 500 g. and. Så er din and 2400 gram, så skal den have lidt under 2,5 time. En and skal gerne have en temperatur på 75 grader indeni, når den er færdig.
 8. Hver halve time plejer jeg at hælde væde over anden, for at gøre den lækker sprød.
 9. Skræl kartoflerne, når der er 40 minutter tilbage af stegetiden ved anden. Kog kartoflerne i letsaltet vand.
 10. Når anden er færdig tages den ud og lader den hvile til resten af maden er færdig.
 11. Glaskartoflerne skylles kort og lægges i et viskestykke så væden forsvinder (duppes af)
 12. Sukker puttes på en pande og lades smelte ved svag varme, tilsæt smør. Glaskartoflerne puttes i når sukkeret er helt karmaliseret. Skru op for panden og vend kartoflerne ofte deri, til kartoflerne er karmaliseret.
 13. Skru ned på svag varme for de brunede kartofler, indtil maden er færdig.
 14. Sovsen laves ved at væden fra anden hældes i en gryde og mel langsomt synker ned i væden. Tænd for blusset når melet er sunket ned. Rør godt rundt når alt melen er sunket. Hæld kartoffelvand og sødmælk (evt. fløde hvis det haves) i sovsen og rør igen godt rundt. Kulør puttes i og der smages til med salt og peber.
 15. Anden skæres ud og serveres med rødkål, syltede agurker, chips, sovs, hvide og brunede kartofler.

Relaterede indlæg

Ingen kommentarer

  Skriv kommentar