Print

Andesteg m. hvide og brunede kartofler, sauce og tilbehør

Som madblogger må jeg være på forkant, når vinterens mad skal laves, og jeg havde sagt at første tilbud jeg så, så slog jeg til. Så i går, på en ganske almindelig tirsdag, stod jeg hele dagen i køkkenet og det summede af vinter og hygge i køkkenet, da anden skulle laves. Og mums det smagte! Nu kan julen bare komme an! Efter 3 timer i ovnen var den bare HELT PERFEKT. Det er 6 gang jeg i mit liv laver and, og jeg er simpelthen gået hen og blevet vild med det. Vi har været værter for juleaften 3 gange, så der ligger selvfølgelig et stort pres på kokken den dag. Heldigvis plejer alle at spise med velbehag til alle revner. 


Andesteg m. hvide og brunede kartofler, sauce og tilbehør

Tidsforbrug: 4 timer

Antal: 2 voksne og 2 børn.

Ingredienser

  • 2400 g. and + ½ liter vand.
  • 1 æble
  • 5 svesker
  • 1 kg. kartofler
  • 1 glaskartofler + 1/2 spsk. smør
  • Lidt sødmælk
  • Chips

 

Basislager:

  • Kartoffelvand + mel
  • 50 gram sukker
  • Salt + peber
  • Rødkål + agurkesalat

Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 160 grader alm. ovn
  2. Rens anden for rester af fjer og indmad
  3. Skær æblet ud i både og fyld anden med svesker og æbler
  4. Saml andens “numse” med en stegenål og vend den med brystet nedad i en bradepande med høje sider.
  5. Hæld ½ liter væde ved anden.
  6. Anden krydres med salt og peber, og puttes i ovnen – først 30 minutter med brystet nedad, derefter 2 timer med brystet opad.
  7. Som udgangspunkt siger man, at anden skal have en halv time for hver 500 g. and. En and skal gerne have en temperatur på 75 grader indeni, når den er færdig.
  8. Hver halve time plejer jeg at hælde væde over anden, for at gøre den lækker sprød.
  9. Skræl kartoflerne, når der er 40 minutter tilbage af stegetiden ved anden. Kog kartoflerne i letsaltet vand.
  10. Når anden er færdig tages den ud og lader den hvile til resten af maden er færdig.
  11. Glaskartoflerne skylles kort og lægges i et viskestykke så væden forsvinder (duppes af)
  12. Sukker puttes på en pande og lades smelte ved svag varme, tilsæt smør. Glaskartoflerne puttes i når sukkeret er helt karmaliseret. Skru op for panden og vend kartoflerne ofte deri, til kartoflerne er karmaliseret.
  13. Skru ned på svag varme for de brunede kartofler, indtil maden er færdig.
  14. Sovsen laves ved at væden fra anden hældes i en gryde og mel langsomt synker ned i væden. Tænd for blusset når melet er sunket ned. Rør godt rundt når alt melen er sunket. Hæld kartoffelvand og sødmælk (evt. fløde hvis det haves) i sovsen og rør igen godt rundt. Kulør puttes i og der smages til med salt og peber.
  15. Anden skæres ud og serveres med rødkål, syltede agurker, chips, sovs, hvide og brunede kartofler.

Relaterede indlæg

3 Kommentarer

  • Svar
    Dorte Schultz
    3. november 2018 den 9:58

    Nem hjemmelavet agurkesalat – uden kogning og udvanding

    1 agurk
    1 dl. sukker
    1 dl. eddike
    Salt
    Peber
    Skål evt. med låg eller et aflagt glas fra købte agurker eller lign.

    Agurken skæres i tynde skiver og lægges op i beholderen.
    Sukker, eddike, salt og peber hældes over.
    Vend forsigtigt rundt.
    Skal stå i minimum 1 time, så er de klar til brug.

    Tip: De kan holde sig i minimum 14 dage i køleskabet, hvis man altså er så heldig at der er nogen til overs, her i huset går de som varmt brød, så det er sjældent det sker.

    Tip: Har man rå agurk i overskud eller har mange af dem fordi drivhuset pludselig eksploderede, så kan agurker sagtens fryses. Når de har været frosne er de meget vandet, så de kan umiddelbart ikke bruges til andet end agurkesalat. Skær agurkerne i skiver og frys dem ned i portioner (500 g svarer cirka til, hvad der kan være i et mellemstørrelse rødebedeglas), når man så skal bruge dem skal man blot lægge de frosne agurker i en skål, hælde de øvrige ingredienser over og lade dem tø op, og huske at vende lidt rundt i dem en gang i mellem.

    Velbekomme.
    Dorte

  • Svar
    Xenia
    3. november 2018 den 10:46

    Total ny til det her – skal anden være tøet op inden man går i gang, og i så fald, hvornår skal den så tages op af fryseren?

    • Svar
      madforfattigroeve
      6. november 2018 den 18:14

      Hejsa,

      Ja, anden skal tø op inden :)!

Skriv kommentar