Print

Madplan uden stivelse #1

God eftermiddag kære følgere. Jeg tager en udfordring op, og håber, at I vil være med – og husker, at det ikke er min spidskompetence (jeg er ikke uddannet kostvejleder endnu)! Jeg prøver for første gang at lave en madplan uden stivelse. Eller – uden et HØJT indhold af stivelse. Sådan noget som tomater indeholder fx også minimalt med stivelse, men det beregnes altså ikke med – jeg tænker at det bliver uden de populære former som ris, pasta, kartofler, mel, brød osv. Men jeg har en fin liste, der bliver kørt efter i forhold til stivelse i maden, så mon ikke det går alligevel.

Madplanerne kommer til at indholde en restedag, simpelthen for at gøre det billigt, mere varierende og reducere madspild. Der kunne også tænkes at blive eksperimenteret med supper, da det er en god ret uden stivelse, og det kan laves i så mange forskellige variationer – samt selvfølgelig er billig.

Der vil vises opskrifter, ingrediensliste og til slut en indkøbsseddel. Husk at tjekke mit basislagerdisse varer nævner jeg nemlig ikke pris på, dog vil der sidst i indlægget vises hvad der skal bruges fra basislageret. Smid endelig en kommentar med ris og ros – det hele bliver hørt! Og skulle I ske at have ideer mv, så smid også en kommentar med dette.

Husk at I kan følge min Facebookside, hvor I også kan stille spørgsmål, følge med i opdateringer mv. med bloggen. Jeg håber det er lige til at gå til og velbekomme! Husk at læse HELE opskriften igennem inden du starter på madlavningen, nogle ting skal simre/koges/bages i længere tid. 🙂 Jeg håber også, at I siger til – ligesom den vegetariske – hvis det er helt galt, og det bestemt ikke er rigtigt. Så smiler jeg lidt af det og ændrer! Det skal selvfølgelig være rigtigt.

 

Madplan uden stivelse #1

Mandag – Kylling i karry m. kokosmælk & blomkålsris (ca. 30-35 min.)

Ingredienser 

  • 450 g. kyllingebrystfilet
  • 400 kokosmælk 15-17 %
  • 1 løg
  • 2 forårsløg
  • 2 gulerødder
  • 2 tsk. karry
  • 2 dl. vand
  • 1 blomkål
  • 2 tsk. Groft salt
  • 25 g. fedtstof evt. smør
  • Salt + peber

Opskrift 

  1. Løg & forårsløg hakkes i tern
  2. Gulerødderne skrælles og rives groft
  3. Kyllingen skæres i små strimler
  4. Fedtstof hældes på panden og karryen puttes på og lader det brænde af
  5. Tilsæt kyllingen og lad det stege ved høj varme 1 min på hver side
  6. Tag kyllingen af panden og skru ned til middel varme
  7. Put 0,5 dl. vand, groft salt, løg, gulerødder og forårsløg på panden og lad det simre til det er blødt (ikke brunt)
  8. Tilsæt 1,5 dl. vand og kylling og lad det simre ved middel varme i 10 min. Husk at røre engang imellem.
  9.  Tilsæt kokosmælk og lad det simre yderligere 5 min og smag til med salt og peber
  10. Fjern bladene fra blomkålet, skyld hovedet og riv det fint på et rivejern.
  11. Kog vand og hæld udover blomkålsrisene – lad det trække et par minutter (si “risene”)
  12. Vend en smule salt og paprika ved blomkålsrisene og server til kylling i karry.

TIP: Saucen kan godt virke sød, tilsæt da lidt mælk og krydderier, hvis det ønskes. 

 

Tirsdag – Æggekage m. skinke og grøntsager & frisk salat (ca. 30 min.)

Ingredienser

  • 3 gulerødder
  • 1 håndfuld ærter
  • 10 æg
  • 1 pk. skinke i tern
  • 2 dl. mælk
  • Salt + peber
  • Salatblanding
  • Rød peber
  • Ærter (1,8 g. stivele af 100 g.)
  • Dressing

Opskrift

  1. Tænd ovnen på 200 g. alm. ovn.
  2. Gulerødder skrælles, skæres i halve og koges i 10 min.
  3. Gulerødder og ærter hældes i et ildfast fad.
  4. Æg, salt, peber og mælk piskes sammen til en æggemasse
  5. Hæld æggemassen og skinke over gulerødder og ærter.
  6. Bag æggekagen i ovnen til æggemassen er fast og toppen er gylden.
  7. Salaten skæres som tilbehør til æggekagen.

 

Onsdag – Hakkebøffer m. bønnefritter & stegte champignon (ca. 55 min.)

Ingredienser

  • 500 g. hakket oksekød
  • 2 ps. grønne bønner (2,7 g. stivelse af 100 g.)
  • 250 g. champignon
  • Olie
  • Salt + peber

Opskrift

  1. Opvarm ovnen til 200 grader varmluft
  2. Fordel de frosne bønner på en bageplade overtrukket med bagepapir og hæld lidt olie, salt og peber over dem
  3. Bland det godt, så der er olie på de fleste bønner.
  4. Giv de frosne bønner 40-45 minutter i ovnen – rør indimellem så alle sider bliver sprøde over det hele.
  5. Farsen formes til 4 store bøffer og krydres med salt og peber
  6. Bøfferne steges på panden indtil de er gennemstegte
  7. Champignon skylles og skæres i skiver
  8. De steges herefter på panden i olie og serveres til bønnerne og bøfferne.

 

Torsdag – Gulerodssuppe m. baconknas (ca. 35-40 min.)

Ingredienser

  • 600 gram gulerødder
  • 1 pk. bacon
  • 2 løg
  • 3 fede hvidløg
  • 8 dl. grøntsagsbouillonvand (2 stk. terninger)
  • 3 spsk. olie
  • 1 dl. fløde
  • salt + peber

Opskrift

  • Skræl gulerødder og skær dem i små tern
  • Løg og hvidløg pilles og hakkes i tern
  • Olien varmes op i en gryde og løg/hvidløg steges (ikke brune!)
  • Hæld bouillonvandet i og tilsæt gulerødder
  • Lad det koge under låg i 25 minutters tid eller til grøntsagerne er helt møre – tilsæt fløden og rør godt rundt.
  • Når suppen er kølet en smule af blendes det – tilsæt vand hvis den er for tyk.
  • Smag til med salt og peber.
  • Bacon klippes i små stykker og svitses på panden til det er sprødt
  • Server til suppen.

 

Fredag – Hvidkålsgryde m. oksekød og grøntsager (ca. 45 min.)

Ingredienser

  • ½ hvidkål (resten gemmes til lørdag).
  • 2 løg
  • 6 gulerødder
  • 1 squah
  • 500 g. hakket oksekød
  • ½ l. grønsags og oksebouillon (5 dl.) (en af hver)
  • Fedtstof
  • 1,5 spsk. karry
  • Salt + peber

Opskrift

  1. Gulerødder, løg, squash og hvidkål skæres i små tern
  2. Løg og karry svitses i olie i en gryde i fedtstof – kødet tilsættes efterfølgende.
  3. Grøntsager, bouillon og vand tilsættes og småsimrer i 30-35 min.
  4. Smag til med salt, karry og peber.

 

Lørdag – Lasagne med hvidkålsplader (ca. 40-45 min.)

Ingredienser

  • ½ hvidkål (fra fredag)
  • Frisk mozzarella
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1,5 dl. fløde
  • 500 g. hk. oksekød
  • Mornaysovs (14 %)
  • 1 løg
  • 2 tsk. tørret oregano
  • 1 tsk. salt til vand
  • 3 fede hvidløg
  • Fedtstof
  • Salt + peber

Opskrift

  1. Blancher hvidkålsbladene i saltet vand & lad dem dryppe af bagefter
  2. Hak løget fint
  3. Brun kødet i en gryde med fedtstof og tilsæt løget, oregano & hvidløg
  4. Tilsæt de hakkede tomater og lad det koge godt op
  5. Smag til med salt, peber og fløde
  6. Varm ovnen til 200 grader (over/under)
  7. Find et ovnfast fad og start med at ligge hvidkål i bunden. Derefter kødsovs, mornaysovs og til sidst hvidkål. Der skal startes og sluttes med hvidkål.
  8. Skær mozzarellaen i tynde runde skiver og fordel over lasagnen og bag den 30 minutter i ovnen.

 

Søndag – klassisk restedag!

Her spises alt godt fra ugens løb. Retter først på ugen kan med fordel fryses ned, så de kan tages op til søndag.

Læs: Tips & råd om restemad.

Læs: Stop madspild: Sådan sparer du penge i hverdagen.

 

Indkøbsliste fra Rema 1000

Husk at tjekke basislageret inden du handler ind

Frugt & grønt

  • Forårsløg = 6 kr.
  • 2 kg. gulerødder = 14 kr.
  • 1 blomkål = 10 kr.
  • Salatblanding = 10 kr.
  • Rød peber = 7 kr.
  • 250 g. champignon = 10 kr.
  • 1 hvidkål = 12 kr.
  • 1 squash = 6 kr.

Kølevarer:

  • 450 g. kyllingebrystfilet = 26,95 kr.
  • 10 æg = 27,95 kr. (økologiske)
  • Skinke i tern = 8,20 kr.
  • Mælk = 7,50 kr.
  • 1 pk. bacon i skiver = 8,95 kr.
  • 3 x 500 g. hakket oksekød = 75 kr.
  • 2,5 dl. madlavningsfløde = 7,95 kr.
  • Frisk mozzarella = 5,95 kr.

Frost: 

  • Ærter = 8,95 kr.
  • 2 ps. grønne bønner = 21 kr.

Kolonial: 

  • 400 ml. kokosmælk = 8,95 kr.
  • Hakkede tomater = 3,95 kr.
  • Mornaysauce = 14,95 kr.

 

Basislager denne uge:

  • Løg + hvidløg 
  • Oregano 
  • Salt + peber
  • Fedtstof 
  • Olie
  • Grøntsags- + oksebouillon
  • Karry
  • Dressing

 

Alt i alt for denne uge er 301,26 kr. 

 

Velbekomme & rigtig dejlig dag. Jeg håber, at det kan bruges! 🙂


 

Husk at du kan følge bloggen på:

Facebook, hvor alle de nyeste indlæg bliver udgivet.

Instagram, hvor alle billeder af min mad kommer på løbende.

Relaterede indlæg

7 Kommentarer

  • Svar
    Maiken
    6. juni 2018 den 18:57

    Jeg er så glad for du kaster dig ud i det for min mand kan slet ikke konsumere når man blander protein og stivelse så jeg tager i mod dine retter med kyshånd, 👏🏼 da jeg er kørt lidt træt i de samme retter uge for uge, så jeg håber du forsættet 👍🏼👍🏼👏🏼❤️❤️

  • Svar
    Mette
    7. juni 2018 den 8:43

    Mega god madplan 👍🏻 Forsæt gerne med at lave nogle unden stivelse 👌🏻

  • Svar
    Clara
    9. juni 2018 den 20:15

    Hvor tit kommer du til at lave madplanen?

  • Svar
    Rikke Munk
    27. juni 2018 den 22:18

    Kommer der ikke flere af denne madplan uden stivelse? Jeg HÅBER🙏🏼

    • Svar
      madforfattigroeve
      27. juni 2018 den 22:33

      Hej Rikke,

      Jo det gør der helt bestemt på sigt. Jeg er ved at lave en masse dejlige retter. Dog bliver de “specielle madplaner” der ikke er de alm. single eller familiemadplaner kun udgivet i appen. Men der vil man så fremadrettet kunne finde den gratis når først man har betalt for appen 🙂 Om de kommer ugentlig vil tiden vise, men de vil i hvert fald komme i appen af flere omgange.

  • Svar
    A dette kanysø
    7. august 2018 den 10:09

    Jeg har fået din app på tlf er godt .men jeg vil gerne have en madplan uden stivelse.hilsen annette kantsø

    • Svar
      madforfattigroeve
      22. august 2018 den 11:08

      Den er også undervejs og er snart klar i appen 🙂

      Kh, Fie

Skriv kommentar