Print

Hvor billigt kan det gøres? #11

Kender vi ikke alle de gange, hvor det hele virker lidt uoverskueligt? De dage hvor der virkelig ikke er plads til at kunne vende de ører, man normalt vender så godt. De dage eller uger hvor man egentlig bare skal overleve  – komme igennem dem på bedste vis. Hvor vi stadig gerne vil leve varieret men godt ved, at der ikke er plads til det helt store. Jeg har givet mit bud på en skrabet madplan – for hvor billigt kan det egentlig gøres?

Madplanen her er en overlevelsesmadplan. Den er som altid lavet på et meget lavt budget, hvilket er det primære fokus. De er ikke en buffet, det er ikke en madplan fyldt til randen med grøntsager eller spandevis af kød, det er ren overlevelse på et punkt, så det stadig er værdigt.  Jeg synes det er fantastisk at se, hvor billigt det egentlig kan gøres – og ikke mindst at gøre noget stort ud af noget småt! Og jeg synes det er vigtigt at vide, at det sagtens kan lade sig gøre, for det kan det. Det kræver en anelse koordinering, planlægning og ikke mindst vilje. ?

Mine madplaner her vil altid være til 2 voksne og 2 børn og lavet efter, at de kan handles efter hele året rundt – altså IKKE tilbud. Madplanerne indeholder én rugbrødsdag og én restedag, simpelthen for at gøre det billigt, mere varierende og reducere madspild. Der vil selvfølgelig vises opskrifter, ingrediensliste og til slut en indkøbsseddel. Husk at tjekke mit basislagerdisse varer nævner jeg nemlig ikke pris på, dog vil der sidst i indlægget vises hvad der skal bruges fra basislageret. Smid endelig en kommentar med ris og ros – det hele bliver hørt! Og skulle I ske at have ideer mv, så smid også en kommentar med dette.

Husk at I kan følge min Facebookside, hvor I også kan stille spørgsmål, følge med i opdateringer mv. med bloggen. Jeg håber det er lige til at gå til og velbekomme! Rigtig dejlig weekend! Husk at læse HELE opskriften igennem inden du starter på madlavningen, nogle ting skal simre/koges/bages i længere tid. 🙂

 

 

Hvor billigt kan det gøres? #11

Mandag – Biksemad m. skinketern

Ingredienser

  • 600 g. kartofler
  • 1 pk. skinke i tern
  • 6 gulerødder
  • 2 løg + 1 hvidløg
  • Olie
  • Salt + peber

Opskrift

  1. Kartoflerne koges og lades blive kolde (de kan med fordel laves dagen før)
  2. Gulerødderne skrælles, skæres i små tern og koges i 5 min.
  3. De kolde kartofler skæres i små tern
  4. Løg og hvidløg snittes i små tern og  steges i olie på en pande – kartofler, skinke og gulerødder tilsættes.

 

Tirsdag – Tomatsuppe m. nudler 

Ingredienser

  • 1 løg
  • 2 fede hvidløg
  • 2 ds. hakkede tomater
  • ½ ds. tomatpasta / puré (70 g.)
  • 3 dl. grøntsagsbouillon
  • 1 tsk. oregano
  • 3 spsk. olivenolie
  • Salt + peber
  • 250 g. bloknudler

Opskrift

  1. Løg og hvidløg skæres/hakkes i grove tern
  2. Varm det op i olivenolie i en gryde – det må ikke blive brunt, men blot bløde.
  3. Put resten af ingredienserne i og lad det simre i 10 minutters tid
  4. Blend suppen når det har simret og smag til med salt og peber
  5. Kog nudlerne efter anvisning på emballage og tilsæt dem til suppen

 

Onsdag – Hjemmelavet salatpizza (uden æg)

Ingredienser 

Dejen:

  • 600 gram mel
  • 3 dl. vand
  • 50 gram gær
  • 0,5 dl. olie
  • 0,5 tsk. salt

Fyld:

  • Revet mozzarella
  • 1 pk. skinke i tern
  • ½ agurk
  • 2 tomater
  • 1/4 iceberg
  • Dressing

Pizzasauce

  • 1 ds. hk. tomater
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 1 tsk. sukker
  • 2 fede hvidløg
  • ½ tsk. salt

 

Opskrift

  1. Mel, vand, olie, gær og lidt salt blandes sammen og æltes til en bolle.
  2. Dejen skal hæve i en halv time
  3. Tænd ovnen på 225 grader.
  4. Rul dejen ud på bordet og læg den over på en bradepande
  5. De hakkede tomater, hvidløg, oregano, sukker og salt blendes til pizzasauce og hældes over dejen
  6. Halvdelen af osten fordeles på pizzabunden.
  7. Skinke fordeles som det næste – resten af osten som det sidste.
  8. Pizzaen skal have ca. 20 min. i ovnen på 225 grader eller efter hvilken sprødhed man ønsker.
  9. Salaten skæres som ønsket til at komme ovenpå pizzaen
  10. Dressing puttes på ved servering sammen med salaten.

OBS! Resterne af salat gemmes til fredag til burger roulade.

 

Torsdag – klassisk rugbrødsdag 

Ingredienser

  • Smør, tusindfryd
  • 2 pk. fuldkornsrugbrød
  • Leverpostej
  • 400 g. kogte kartofler (rester fra mandag)
  • Bierwurst

TIP: Der tilføjes løg, mayonnaise, remulade, ristede løg, tomat, mm.

 

Fredag – Burgerroulade aka. big mac roulade

Ingredienser

Bund: 

  • 6 æg
  • 5 dl. tykmælk
  • 75 g. øko. spinat
  • 200 g. revet ost

Fyld: 

  • 250 g. hk. oksekød
  • 3/4 iceberg fra onsdag
  • ½ agurk fra onsdag
  • 2 tomater fra onsdag
  • 1 løg
  • Dressing, Thousand Island
  • Fedtstof
  • Salt + peber + oregano

 

Opskrift

Bund: 

  1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft 
  2. Æggene klækkes ud i en skål og piskes sammen
  3. Ost tilsættes skålen
  4. Spinaten skylles og hakkes fint – tilsættes derefter skålen
  5. Til sidst tilsættes tykmælken og det blandes fint
  6. Bagepapir beklædes på en bageplade og fyldet til bunden fordeles på pladen
  7. Bunden skal have 20-22 min. i ovnen. Den skal være gylden brun ovenpå samt være fast.

Fyld:

  1. Imens bunden bages brunes kødet i fedtstof i en gryde – salt, peber og oregano tilsættes  mens det brunes
  2. Alle grøntsagerne skylles
  3. Iceberg skæres fint
  4. Agurkerne og tomaterne skæres i tynde skiver
  5. Løget skæres i halve ringe
  6. Når bunden er bagt vendes bunden ned på en kold bageplade, således at bagepapiret nu er øverst på den kolde plade. Den skal altså vendes i luften (og det kan godt være svært!). Jeg tog bagepapir udover bunden øverst og vendte den over på det nye bagepapir – vi var to til at vende den.
  7. Når bunden er vendt på den kolde plade smørres den med dressing.
  8. Derefter tilsættes iceberg, oksekød, agurker, tomater og til sidst løg.
  9. Nu skal den blot rulles og serveres! Og den er simpelthen så lækker. Glæd jer.

OBS! Resten af oksekøddet bruges lørdag til lasagne. 

 

 

Lørdag – Lasagne m. gulerødder og tomater

Ingredienser

  • 250 g. hk. oksekød
  • 1 løg
  • Lasagneblanding (pulver + plader)
  • Frisk mozzarella
  • Fedtstof
  • 8 revne gulerødder
  • 2 tomater
  • Mælk

Opskrift

  1. Brun 500 gram oksekød i fedtstof
  2. Skær 1 løg i tern og tilsæt til kødet
  3. TIlsæt lasagneblanding og følg anvisningen med vand og mælk
  4. Gulerødderne skrælles og rives og tilsættes saucen
  5. Tomaterne skæres i små tern og tisættes saucen.
  6. Put i et fad, skiftevis med sauce og plader. Start og slut med sauce.
  7. Skær mozzarellaen i tynde skiver og fordel på toppen af lasagnefadet.
  8. Giv 30 minutter i ovn på 200 grader alm. ovn.

 

Søndag – klassisk restedag!

Her spises alt godt fra ugens løb. Retter først på ugen kan med fordel fryses ned, så de kan tages op til søndag. Er der ikke nok rester tages en rugbrød, eller mixes resterne til en ny ret! ?

Læs: Tips & råd om restemad.

Læs: Stop madspild: Sådan sparer du penge i hverdagen.

 

Indkøbsliste fra Rema 1000

Husk at tjekke basislageret inden du handler ind

Frugt & grønt 

  • 1 kg. kartofler = 10 kr.
  • 1 kg. gulerødder = 6 kr.
  • Agurk = 6 kr.
  • Tomater i bakke = 10 kr.
  • Iceberg = 10 kr.
  • 75 g. øko. spinat = 9 kr.

 Brød 

  • 2 pk. fuldkornsrugbrød = 11 kr.

Kølevarer + frost

  • 2 pk. skinke i tern = 16,40 kr.
  • Gær = 0,95 kr.
  • 2 pk. revet mozzarella = 23,90 kr.
  • Smør, tusindfryd = 12,50 kr.
  • Leverpostej = 8,50 kr.
  • Bierwurst = 7,95 kr.
  • 500 g. oksekød = 25 kr.
  • 6 frilandsæg = 16,95 kr.
  • Tykmælk = 9,95 kr.
  • Mælk = 7,50 kr.
  • Frisk mozzarella = 5,25 kr.
  • Bønner, frost = 9,95 kr.

Kolonial

  • 3 ds. hk. tomater = 11,85 kr.
  • 250 g. bloknudler = 5 kr.
  • Lasagneblanding = 14,95 kr.

Basislager denne uge:

  • Løg + hvidløg
  • Olie + Olivenolie
  • Grøntsagsbouillon
  • Tomatpasta / tomatpuré
  • Oregano
  • Sukker
  • Dressing
  • Mel
  • Salt + peber

Alt i alt for denne uge er 228,65 kr. Velbekomme & rigtig god weekend.?

 

Hvis ikke du er så vild med kødretter, har jeg også lavet en vegetarisk madplan. Også billig, nem at gå til og super lækker.

Relaterede indlæg

1 Kommentar

  • Svar
    Daniel
    4. marts 2018 den 14:14

    Nu har jeg ikke prøvet denne, men læste den igennem bare fordi ?
    Synes faktisk burgerrouladen ser spændende ud, men tænker og det ikke er væsentligt nemmere at vende den således:
    Kom et ekstra stykke bagepapir over bunden
    Læg den kolde plade ovenpå den varme, med bunden i vejret
    Tag fat rundt om BEGGE plader, og vend dem hurtigt sammen.
    På denne måde vil den naturligt falde ned på den tomme plade.

    Bruger selv samme metode med en tallerken når jeg laver omelet.

Skriv kommentar