Print

Stop madspild: Sådan sparer du penge i hverdagen.

Sponsoreret af Københavns Kommune

img_5796

Undgå madspild? Hvor mange gange får vi hørt det? Hvor mange gange får vi det kastet i hovedet, når vi rammer forretningerne? Jeg ser det konsekvent hver gang, jeg handler. Jeg når nærmest ikke ind af butikken, før jeg får øje på det lille gule klistermærke. Og jeg kan ikke lade være med at tænke, om det mon kun er mig der samler varen op, putter det i kurven og tjekker mod kassen. 

Det er så nemt og noget så simpelt, det kræver blot én handling for at gøre verden et bedre sted at leve. Uden at lyde for hippie agtig, så synes jeg, at det hele giver så god mening – vi må vel alle gøre vores andel, og hvor bedre kan vi starte, end faktisk at bruge vores mad? Er I klar over en gennemsnitlig familie smider 20% af alle madvarer ud, der bliver købt? Det er eddermame en stor procentdel! Undskyld mit franske, men hold nu fast det væltede mig omkuld. Hvorfor er det så lige, at vi køber maden? Når det hele blot ender i skraldspanden fordi vi evt. er for dårligt informeret om holdbarhed mm.

Det her fokusområde, det ligger mig meget nært. Som madblogger, især budgetblogger, var jeg slet ikke i tvivl om, at det her var en sag jeg personligt gerne ville støtte op omkring. Hvor der er mad at spise, er der penge at spare. Tænk på de 20% som før – hvis alt maden bliver lavet, så er det måske flere dage der er ekstra mad til. Sådan tænker jeg, økonomisk, nemt, lækkert. Udover det økonomiske aspekt, så har jeg en svaghed for at hjælpe andre mennesker. Og jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor mange der verden over sulter. Faktisk er det over 15 mio. børn der dør verden over af sult – og her går vi og smider mad ud.. Måske det er en tanke at have med sig? Det sætter i hvert fald tanker i gang her..

Jeg har generelt fået indtrykket af, at rigtig mange mennesker ikke kan lide rester. Er det mon fordi at det er genopvarmet? Er det fordi man er bange for faren ved flere bakterier? Er det mon fordi det ikke er lækkert at spise det samme flere dage i træk? Mine ugentlige madplaner har jo nemlig en lækker restedag, og vi elsker den virkelig. Søndag er altid til at glæde sig til, for hvor nemt er det ikke lige blot at varme resterne fra ugens løb? Eller lige bikse noget af det mad sammen, som står tilbage i køleskabet. Jeg er ikke typen der smider maden ud ved ugens udgang, om ikke andet så laver jeg det, og fryser det ned. Skraldespanden skal ikke vinde mit mad – det ligger mig så fjernt at man kan få sig selv til at smide det ud – for mig at se er det et luksusproblem, der straks burde stoppes.

 

Hyggebuffet ala. restetapas

Søndag. En dag vi alle faktisk glæder os til! Der er intet mere lækkert end at have en lækker buffet fyldt med ugens mad. Sommer tider bruger vi også torsdagen til at servere mad fra tidligt på ugen, for jeg synes det er så skønt at have kød og kartofler på rugbrød. Og da der oftest er mange rester, så bliver det altså udnyttet.

23226699_495333537509906_1663736700_n

I dag fik vi fx. restetapas eller buffet om man nu vil. Den bestod af rester af kartofler, frikadeller, rugbrød, lasagne, risret m. bønner og svinekød og så lige noget pålæg, som var ved at løbe på dato! Alle var vilde med menuen, og ikke mindst det med, at vi ikke alle behøver at spise det samme. Der er små mængder tilbage af lidt af det hele, og det var virkelig lækkert at kunne mixe det man havde lyst til – i stedet for at skulle forholde sig til én ret.

 

Jeg kan sidde og diktere nok så meget omkring fakta og statistikker omkring madspild, men egentlig vil jeg hellere fortælle jer, hvorfor min familie går meget op i at bruge alle varerne, der bliver købt ind. Det nytter ikke noget, at jeg banker det ind i hovederne på jer – det får I intet ud af, andet end at det formegentlig ryger ud igen. Så hvorfor går jeg virkelig så meget op i det, at jeg vil bruge en hel måned på at sætte det her i fokus?

 

 • Jeg elsker de der gule små mærker. Kan jeg komme til det, ville jeg købe det hele. evt. fryse ned og gemme. Men det er økonomien jo heller ikke til og der skal jo også være noget til jer andre 😉

 

 • Det er SÅ nemt for min familie. Vi er småbørnsfamilie med stort S! Vi er hjemme kl. 15.45 hver dag, og ærligt så er det altså ikke lige det fedeste at stå og lave mad der tager et par timer – nej, det skal være nemt. Og det ér nemt at varme mad fra ugens løb. Derfor elsker vi søndagen. Ultimativ slap af dag – jeg bevæger mig helst ikke længere end min arm kan nå fra sofaen, haha!

 

 • Det er billigt. Ja, det er nok den største fordel. Der er købt ind i forvejen, jeg behøver heller ikke engang at handle. Så endnu engang kan vi skriver under på nemt. Især det med at stå i supermarkedet kl. 16 for at handle med skrigende børn om benene, trætte mennesker, lange køer. Rester it is!

 

 • Det giver mig mere kvalitetstid med min familie. Jeg står dagligt og bruger gerne 30-45 minutter på madlavningen. Så mange minutter jeg kunne have brugt med familien, så vi nyder dagene, hvor maden er lavet i forvejen.

 

 • Ingen spiser præcis det samme – vi har alle forskellige behov og smagsløg. Og derfor er det fantastisk at der er en lille “mini-buffet” på bordet. Oftest ender det nu altid med at blive ret fedt. Også selvom ordet rester jo ikke altid lyder som det mest attraktive – så kan det altså gøres lækkert.

 

Men hvordan kommer man egentlig det hele til bunds så? Der må være noget der er gjort galt – for fokusset ændrer sig ikke, statistikken ses ikke at blive bedre, så der må andre tiltag til. Jeg må ærligt erkende, at jeg aldrig har været så bevidst omkring mad, som jeg er nu. Der var et tidspunkt, lige da jeg var flyttet hjemmefra, hvor det meste røg i skraldespanden – at spise det dagen efter, det skulle jeg i hvert fald ikke. Og kreativiteten til at udrette noget med maden, var nærmest ikke-eksisterende. Jeg har været på den anden side, og det der hjalp mig, var at ændre mine vaner og ikke mindst at få mere viden omkring alt det med mad.  En gang for alle. Sørge for, at fokusset altid var der, og at det ikke var til at glemme i min hverdag.

 

4 nye tiltag i hverdagen til at bekæmpe madspild

1) Lave en ugentlig dag med køleskabs-buffet, hvor I spiser, hvad I har af middagsrester og fødevarer, der snart skal spises. Følger I min blog, kan det snildt være søndagen, der kan bruges her. Dette er nemlig den ugentlige restedag – nogle bruger også torsdagen, hvilket vi selv ofte gør, hvis der er mange rester i overskud.

 

2) Lav en “skal spises snart hylde”. Det er pludselig blevet en hel del nemmere at se, hvad der skal bruges først, og det giver også anledning til at eksperimentere til nye retter. På denne hylde/skuffe, kan der nemt sættes et klistermærke på, så man aldrig glemmer, hvilken hylde det er. Klistermærkerne kan fås på bibliotekerne. På vores hylde var der fx. kyllingefars, iceberg, røget medister, agurk, kyllingebrystfilet. Alt sammen noget man kan bruge til en lækker burger. Faktisk har vi også en hel hylde bare til resterne – på den måde får vi også et godt overblik over maden.

23224434_495344210842172_363225272_o

3) Lave en madplan – planlægge ugens 7 menuer på forhånd.. eller følge min! Nemmere bliver det altså ikke. Madplanbloggeren er i sit mega-es her. Jeg er så stor fortaler for, at der laves en madplan. På denne måde er man også næsten sikret, at alle madvarerne bliver brugt, for det er planlagt forinden hvilke ingredienser, der skal bruges. Og skulle man have dage, hvor der er madvarer, der skal bruges pga. datomarkering, så er der garanteret altid nogen i hjemmet, der kunne bruge en madpakke eller 2.

 

4) Brug sanserne. Den her er bare så vigtig at sætte fokus på. Mest fordi det meste af maden bliver smidt ud på baggrund af uvidenhed. Derfor vil jeg rigtig gerne give lidt vigtig viden fra mig!

 

 • Mad kan mærkes med 2 forskellige holdbarhedsmærkninger: ”Sidste anvendelsesdato” og ”bedst før/mindst holdbar til.
 • Mad mærket med ”Sidste anvendelsesdato” skal altid smides ud efter denne dato. Du kan blive syg af at spise den.
 • Mad mærket med ”Bedst før”/”Mindst holdbar til” kan derimod i mange tilfælde godt spises efter denne dato. Her skal du dog bruge dine sanser til at afgøre det.

 

 • Se på maden! Er der mug på, skal den altid smides ud. Snakker vi om brune pletter på fx. banan eller peberfrugt, så blot skær det af og spis resten.

 

 • Lugt til maden. Er den sur eller har en harsk lugt, så ud med det. Gammel mælk og æg er man fx ikke i tvivl om. Dette lugter fx både råddent og surt og er som oftest fyldt med klumper. Konklussion – i skraldespanden med det.

 

 • Smag på maden. Smager det fint er der ikke noget i vejen og kan sagtens spises. Smager det derimod dårligt, skal det smides ud. Man bliver ikke umiddelbart syg af at indtage de bakterier, der fordærver din mad.

 

Hvis du er nået til vejs ende med indlægget, så vil jeg gerne takke dig. Måske indlægget blev lidt længere, end egentlig planlagt, men budskabet er bare så enorm værdifuldt, at det altså ikke kunne gøres kortere. Aftensmaden behøver ikke at være perfekt. Det er det uperfekte, der kan sammensætte det fedeste måltid. Så husk lige at gem resterne og spis dem, ikke? Jorden, din økonomi og familien vil takke dig. Og kig lige videoen nedenunder – du behøver ikke have maden på skoene, i køleskabet er ganske fint. 😉

 

 

Relaterede indlæg

5 Kommentarer

 • Svar
  Katja
  5. november 2017 den 12:45

  Jeg prøver generelt at få brugt så mange rester som muligt. Kan godt have lidt svært ved det, omkring grøntsager, men ellers lykkes det som oftest. Ikke mindst på grund af en stor fryser, der virkelig er besparende!

  Ideen med en restehylde var dog en virkelig god ide. Jeg får tit fundet en bøtte et-eller-andet som jeg havde glemt om, så må prøve at reservere en hylde kun til rester og “skal spises snart”.

 • Svar
  Annika
  6. november 2017 den 21:23

  Godt skrevet. Det er noget vi alle kan bruge <3

 • Svar
  Monica Borré
  11. november 2017 den 12:30

  Super godt oplæg og hylden med rester og skal snart spises er genial. Min mand har ofte snakket om det, men måske skal jeg til at tage mig sammen

 • Svar
  Nynne
  3. februar 2018 den 10:04

  Hvor pudsigt du skriver det med de gule mærker…Det er der jeg føler jeg kan gøre en lille forskel og her kan ALLE være med uden ekstra indsats og så sparer man oveni købet penge ! Sæt i gang og tak for dig og din blog ❤

 • Svar
  Lone
  8. april 2018 den 11:03

  Jeg har en pose i min fryser til små rester, vi ikke lige får spist. En frikadelle, en lille klat kødsauce, lidt snittede rodfrugter osv.
  Deraf får vi enten husets specialitet “restepizza” (laver en dej og fordeler resterne på) eller pita brød med “åben buffet”
  Det fungerer her, og det er sjældent der bliver smidt noget ud 🙂

Skriv kommentar