Print

Tips & råd til restemad

21121848_468300596879867_1902743467_n

Som madblogger lægger man øre til mange ting, og en af dem der ofte går igen er rester. Det er som om at folk er bange for at bruge resterne, at skulle spise det samme 2 dage i træk, men sådan behøver det ikke altid at være! Resterne kan laves om til så mange spændende nye retter, fx kan en boller i karry ret snildt blive til en lækker karrysuppe dagen efter. Forskelligt slagskød kan hakkes og bruges i en kødsovs. Resterne af en kødsovs til Shepards Pie. Der er uendelige muligheder, så tag dem i brug!

En af de ting jeg synes er mest fantastisk ved rester er, at det giver et frirum i økonomien! Tanken om at man ikke behøver købe noget til den dag, det giver lidt fornyet overskud og ikke mindst flere penge på lommen. Så kan man evt. bruge de penge på en lækker aftensmadsdag eller simpelthen bare bruge pengene fra den dag til næste uges madplan. Som billedet viser er det også altid godt at købe de varer der er ved at gå på dato! Mange af varerne kan altid fryses ned eller laves og derefter fryses. Der er uendelige muligheder.

Ved at man genbruger maden fra dagen før hjælper man også miljøet. Hver dansker smider årligt mellem 60 og 65 kg mad ud. (KG!) på årsbasis, det er filme meget mad! Men I kender den vel godt.. Det er nemmere bare lige at smide det ud, end at putte det i beholdere og tilbage i køleskabet eller i fryseren. Men tag jer tiden og ikke mindst lysten til at finde på spændende retter med den “kedelige” rest. Går det galt kan man næsten altid lave en lækker luksus biksemad af kød, løg og kartofler.

Noget af det jeg selv elsker er en “tøm køleskabet dag”. Sådan en dag har vi hver søndag. Der er ALTID rester tilbage her i huset, og jeg plejer gerne at supplere med lidt fra fryseren, for at gøre det endnu mere lækkert. Når man fx. skærer et løg er der meget af skrællet og også løget der går til spilde, sådan noget kan gemmes, sammen med andre grøntsager og derefter koges til en grøntsagsfond. Samme med vandet en kylling har kogt i – dette kan også bruges som fond.

 

Forslag til hvad du kan lave med resterne

 • Kagerester – frys dem altid ned og saml så mange rester du har. Så kan du nemlig lave de lækreste hjemmelavede romkulger.
 • Kødsovs – kan laves til en Shepards Pie, taco eller pizza
 • Fisk – resterne herfra kan laves til en lækker fiskesalat
 • Grød – kan bruges i næsten alt slags kage
 • Boller i karry – bruges som fyld i en pita eller til en nem suppe
 • Flæskesteg med det hele – her kan stegen bruges i flæskestegsburgere
 • Kartofler – bruges både med sovs, på rugbrød, som biksemad, kartoffelmos i fad mm.
 • Kyllingerester – kan bruges i sandwich, tarteletter, suppe, biksemad, kyllinge fad mm.
 • Overmodne frugter – lav dem til en lækker grød eller godt bagværk. Overmodne banener er fantastisk i kage.
 • Ris – bruges i salater, boller i karry, risengrød.
 • Grøntsager – her kan de koges i en suppe, bruges i salat, grøntsagsmos, grøntsager i ovnen med lækkert kød mm.
 • Steg/kød – bruges efterfølgende som pålæg til en rugbrød.

 

Birgitte Escherich, der er rådgiver i Stop Spild af Mad og stifter af Kostkompagniet skriver følgende:

Så længe kan maden holde sig:

 • Sammenkogte retter: 
  Kødsovs: 5-6 dage
  Suppe: En uge
 • Kulhydrater:
  Kogte ris: 10 dage
  Kogt pasta: 5 dage
  Kogte kartofler: 6 dage
 • Kød:
  Stegt bøf: 5 dage
  Fisk (kogt torsk): 3 dage
 • Grønt:
  Kogte asparges: 6 dage
  Kogte grønne bønner: 6 dage
  Kogt blomkål: 6 dage

 

Forudsætning for, at resterne fra middagsbordet kan holde sig så længe:

 1. Maden bør max stå 30-40 minutter på spisebordet, inden den ryger i køleskabet
 2. Husk rene hænder, skåle og redskaber – dette gælder både ved madlavningen og bagefter, når rester gemmes
 3. Der må max være 4-5 grader i køleskabet
 4. Tag kun den portion, du skal bruge fra resterne. Gryderne må ikke komme ind og ud af køleskabet flere gange.
 5. Pas på frisk pynt på retten. Tilberedt mad og friske råvarer som for eksempel krydderurter skal holdes adskilt, når de gemmes.
 6. Brug sanserne. Hvis resterne lugter, smager eller ser suspekt ud, skal du ikke spise dem.

 

Kopieret fra livsstil.tv2.dk

 

Jeg håber I kunne bruge nogle af rådene i dette indlæg og løbende vil jeg også komme med mange flere tips! Vi lærer, så længe vi lever. I morgen tidlig kommer som altid næste uges madplan. Hav’ en dejlig weekend & husk at du altid kan følge med på Facebook. <3

Relaterede indlæg

3 Kommentarer

 • Svar
  Laila Noesgaard
  13. september 2017 den 20:47

  Jeg er lykkelig for vores restedag/ugerevyen/jorden-rundt-på-30-minutter. Har haft den i mange år nu. Det bliver til tider den helt store 5 retters menu. Den ene dag om ugen spare tid og penge. Lækkert ❤️

 • Svar
  Else Marie munk
  14. januar 2018 den 19:58

  Jeg har svært ved at få armen ned. Wiiiii❣️
  Og hvor jeg gæder mig til at komme igang
  Åh hvor jeg glæder mig. Tak❣️

 • Svar
  Ulf Ansbæk
  26. april 2018 den 8:59

  Næsten alle former for “tørre” (altså ikke supper og våde gryderetter) rester kan bruges som fyld i en pizza eller en tærte.
  Man kan også tage kød og grøntsagsrester og riste af med 1-3ss Ras el Hanout krydderiblanding, tilsætte en passende mængde bouillon og 1 dåse tomater, og lade gryden (eller hæld om i en tagine) stå 8 timer ved 120gr i ovnen. Server med bulgur eller ris. Er specielt godt med kylling, lam og oksekød, men dur også med gris.

Skriv kommentar