Madplan for uge 45

uge-45 Så blev det lørdag igen, hvilket jo betyder madplansdag, og denne gang en madplan som er fyldt med mine livretter! Jeg er nemlig helt tosset med and, og glæder mig hvert år til at det bliver både Mortens Aften og juleaften. Og skulle der være rester af and, så er jeg i himlen. Det behøver ikke altid at være dyrt at have and på menuen, så nu er det simpelthen bevist med en hel aftensmads madplan for 1 uge til 4 personer til under 300 kr! :-) Tilbuddene starter altid om søndagen i Rema 1000, så start først med at handle ind i morgen, for ellers får I ikke tilbuddene med og derved ikke besparelsen, som er sidst i indkøbslisten. Mine ugeplaner vil altid være til 2 voksne og 2 børn, indeholde én rugbrødsdag og én restedag, simpelthen for at gøre det billigt, mere varierende og reducere madspild. Der vil selvfølgelig vises opskrifter, ingrediensliste og til slut en indkøbsseddel. Husk at tjekke mit basislagerdisse varer nævner jeg nemlig ikke pris på, dog vil der sidst i indlægget vises hvad der skal bruges fra basislageret. Smid endelig en kommentar med ris og ros – det hele bliver hørt! Og skulle I ske at have ideer mv, så smid også en kommentar med dette. Husk at I kan følge min Facebookside, hvor I også kan stille spørgsmål, følge med i opdateringer mv. med bloggen. Jeg håber det er lige til at gå til og velbekomme! Rigtig dejlig weekend! Husk at læse HELE opskriften igennem inden du starter på madlavningen, nogle ting skal simre/koges/bages i længere tid.🙂  

Madplan for uge 45

Mandag – Boller i karry m. æblesalat Ingredienser
  • 500 g. medister
  • Karry
  • Fedtstof
  • Mælk
  • 3 ps. ris
  • 2 æbler
  • Easy tasty krøllet salatmix
  • 1 spsk. citronsaft
  • 50 g. rosiner
  • 1 rødløg
Opskrift
  1. Skær hul i enden af medisteren og klem små boller ud af farsen.
  2. Farsen formes til små boller (kugler) og koges 10 min i en gryde med vand
  3. Lad bollerne hvile i vandet i 10 minutter.
  4. Gem 4 dl. vand bollerne har kogt i.
  5. Fedtstof smeltes i en gryde og 2 tsk. karry svitses. Vandet fra bollerne tilsættes gryden, sammen med 1,5 dl. mælk
  6. Lad det koge op og smag til med salt og peber
  7. Kog risene efter anvisning på pakken
  8. Put bollerne i sovsen
  9. Æblerne skylles og skæres i meget tynde skiver
  10. Vend æblerne i citronsaft, rosiner, salat og fintsnittet rødløg
TIP: Lad gerne farsen stå i køleskabet i en halv times tid inden formning til boller     Tirsdag – Indbagt farsbrød m. ovnstegte kartofler og smørstegte gulerødder Ingredienser
  • 1 kg. kartofler
  • 1 dl. olie
  • Herbes de provence + salt
  • 1 spsk. peber (alt efter hvor spicy du ønsker)
  • 1 spsk. groft salt
  • Butterdej fersk
  • 500 g. svinefars
  • 2 store gulerødder
  • 2 løg
  • 1,5 dl. vand
  • 1 dl. havregryn
  • Gulerødder efter behov
  • Smør
Opskrift
  1. Tænd ovnen på 200 g. alm. ovn
  2. Gulerødderne skrælles rives fint
  3. Peber, svinekød, salt, løg, vand, gulerødder og havregryn røres sammen til fars.
  4. Rul butterdejen ud på en bageplade med bagepapir på.
  5. Farsen ligges ovenpå som forloren hare og rulles rundt om farsen til lukningen er i bunden af farsbrøddet.
  6. Skær nogle riller i toppen og bag den i ovnen i ca 45 min alt efter ovn. Kernetemperaturen skal være 75 grader.
  7. Kartoflerne gøres rene med en svamp, skæres i små tern og vendes i en skål med olie, salt og herbes de provence
  8. Find en bageplade, dæk den med bagepapir og hæld kartoflerne på – de bages i ovnen i ca. 45 min – eller til de er sprøde og gyldne udenpå. Så er de ca. færdige samme tid som køddet.
  9. Gulerødderne skrælles og skæres i halve. De steges på panden i smør til de er lækre gyldenbrune og klar til servering.
  Onsdag - Risengrød  Ingredienser
  • 1,5 liter sødmælk
  • 1 dl vand
  • 230 gram grødris
  • 1 tsk. salt
  • Sukker
  • Kanel
  • Smør
Opskrift
  1. Bring mælk og vand i kog i en tykbundet gryde – tilsæt risene
  2. Rør godt rundt i gryden til det begynder at koge
  3. Kog risengrøden ved svag varme i 40-45 minutter
  4. Rør af og til rundt i grøden for at sikre, at det ikke brænder fast
  5. Smag til med salt
  6. Spises med kanelsukker (sukker og kanel blandet sammen 4:1) og en smørklat.
Obs! Er der risengrød i overskud, er der i næste uge fløde på tilbud til 10 kr. så der kan laves en lækker Ris ala mande.    Torsdag – klassisk rugbrødsdag  Ingredienser
  • Tusindfryd, smør
  • Schulstad kernegrov
  • Hamburgerryg
  • Makrelsalat
  • Leverpostej
TIP: Der tilføjes agurk, løg, mayonnaise, remulade, ristede løg, mm.   Fredag – Mortens Aften, Andesteg med brunede og hvide kartofler samt tilbehør Ingredienser
  • 2400 g. and + ½ liter vand.
  • 1 æble
  • 5 svesker
  • 1 kg. kartofler
  • 1 glaskartofler
  • 50 gram sukker
  • Kartoffelvand + mel
  • Sødmælk
  • Rødkål
  • Chips
Opskrift
  1. Tænd ovnen på 200 g. alm. ovn
  2. Rens anden for rester af fjer og indmad
  3. Skær æblet ud i både og fyld anden med svesker og æbler
  4. Saml andens "numse" med en stegenål og vend den med brystet opad i en bradepande med høje sider.
  5. Hæld ½ liter væde ved anden.
  6. Anden krydres og puttes i ovnen til stegning over 2 timer +- alt efter ovn.
  7. Hver halve time plejer jeg at hælde væde over anden, for at gøre den lækker sprød.
  8. Skræl kartoflerne, når der er en halv time tilbage af stegetiden ved anden. Kog kartoflerne.
  9. Når anden er færdig tages den ud og lader den hvile til resten af maden er færdig.
  10. Glaskartoflerne skylles kort og lægges i et viskestykke så væden forsvinder (duppes af)
  11. Sukker puttes på en pande og lades smelte ved svag varme. Glaskartoflerne puttes i når sukkeret er helt karmaliseret. Skru op for panden og vend kartoflerne ofte deri, til kartoflerne er karmaliseret.
  12. Skru ned på svag varme for de brunede kartofler, indtil maden er færdig.
  13. Sovsen laves ved at væden fra anden hældes i en gryde og mel langsomt synker ned i væden. Rør godt rundt når alt melen er sunket. Hæld kartoffelvand og sødmælk fra onsdag i sovsen og rør igen godt rundt. Kulør puttes i og der smages til med salt og peber.
  14. Anden skæres ud og serveres med rødkål, chips, sovs, hvide og brunede kartofler.
Tip: Der kan også byttes rundt på fredag og lørdag, hvis ikke man ønsker at lave and på en fredag eftermiddag. :-)    Lørdag – Kartoffellasagne  Ingredienser
  • 2 løg
  • 500 gram oksekød
  • 1 kg kartofler
  • 2 tsk. paprika
  • 1 tsk. oregano
  • Mornaysauce
  • 1 ds. hakkede tomater
  • Revet ost
  • Salt + peber
Opskrift
  1. Tænd ovnen på 200 grader alm. ovn (over/under)
  2. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver
  3. Skær løgene og svits det i en gryde – tilsæt paprika
  4. Put derefter kød i og oregano
  5. Tilsæt hakkede tomater og lad det koge godt op
  6. Put kartoflerne i en bradepande og kødsovsen over
  7. Hæld Mornaysauce over kødsovsen og til sidst ost over
  8. I ovnen med bradepanden og lad det få en time derinde.
TIP: Her har vi ALTID rester og spiser det gerne over 2 dage.    Søndag – klassisk restedag! Her spises alt godt fra ugens løb. Retter først på ugen kan med fordel fryses ned, så de kan tages op til søndag. Er der ikke nok rester tages en rugbrød, eller mixes resterne til en ny ret! 🙂 Læs: Tips & råd om restemad.   Indkøbsliste fra Rema 1000 Husk at tjekke basislageret inden du handler ind Frugt & grønt 
  • 3 æbler = 6 kr.
  • Easy krøllet salatmix = 10 kr.
  • 3 kg. kartofler = 18 kr. (Tilbud)
  • 1 kg. gulerødder = 4 kr. (Tilbud)
Brød 
  • Schulstad kernegrov = 10 kr. (Tilbud)
Kølevarer + frost
  • 500 g. medister = 15 kr. (Tilbud)
  • Mælk = 6,50 kr.
  • 2 liter sødmælk = 15 kr.
  • Smør, tusindfryd = 10,50 kr.
  • Svinefars = 15 kr. (Tilbud)
  • Hamburgerryg = 9,95 kr.
  • Makralsalat = 9,95 kr.
  • Leverpostej = 7,50 kr.
  • 2400 g. and = 39 kr. (Tilbud)
  • 500 g. hk. oksekød = 15 kr. (Først tilbud torsdag!)
  • Revet ost = 11,95 kr.
  • Butterdej fersk = 12,95 kr.
Kolonial
  • Ris = 4,50 kr.
  • Rosiner = 8,95 kr.
  • Grødris = 10 kr.
  • Svesker = 12 kr. (Tilbud)
  • Glaskartofler = 5,50 kr.
  • Rødkål =  8,75 kr.
  • Chips = 6,16 kr.
  • Mornaysauce = 14,95 kr.
  • Hakkede tomater = 3,95 kr.
Basislager denne uge:
  • Karry
  • Fedtstof
  • Citronsaft
  • Rødløg + løg
  • Herbes De Provence
  • Olie
  • Salt + peber
  • Havregryn
  • Sukker
  • Paprika + oregano
  • Kanel
  Alt i alt for denne uge er 291,06 kr. Velbekomme & rigtig god weekend.🙂   Hvis ikke du er så vild med kødretter, har jeg også lavet en vegetarisk madplan. Også billig, nem at gå til og super lækker.