Madplan for uge 20

Madplan – gammeldags dansk mad

Som I jo ved er jeg altid frisk på at tage en udfordring op, og denne udfordring har jeg virkelig taget til mig med et stort smil. Det er faktisk så god en udfordring, at jeg har valgt at lave det til en kategori for sig selv og lade den leve videre.

Det er ikke alle, som er lige så friske på at prøve nye retter. Mange vil faktisk bare helst gerne holde sig til dét, som de kender. Derfor har jeg valgt at jeg i fremtiden også vil lave madplaner fra de gode gamle dage – nemlig god  gammeldags dansk mad! 🙂

Jeg er HELT sikker på at min vægt ikke kan holde trit med at spise gammeldags dansk mad hver dag, men en gang imellem tillader jeg mig selv at spise brun sovs og tovler!

Og ellers kan man jo altid tjekke denne side ud, hvis man ønsker at gå på en kur bagefter. 😛

Mine madplaner vil, uanset udfordring, indeholde én rugbrødsdag og én restedag, simpelthen for at gøre det billigt, mere varierende og reducere madspild! Der vil vises opskrifter, ingredienser og til slut en indkøbsseddel. Husk at tjekke mit basislagerdisse varer nævner jeg nemlig ikke pris på.

 

Madplan – gammeldags dansk mad

 

18516320_422523408124253_782712935_n

Mandag – gammeldags kylligesteg med hvide kartofler og brun sovs

Ingredienser

  • Hel kylling fra frost (1400 gram)
  • 1 kg kartofler
  • agurkesalat
  • Persille
  • 1 æble
  • Kulør
  • Mel
  • Fedtstof
  • Salt + peber
  • 100 ml fløde
  • Mælk

Opskrift

  1. Skræl kartofler og kog dem (de er færdige når de falder af gaflen når der stikkes ned i dem)
  2. Kog kyllingen i 20 min en stor gryde så vandet dækker den – gem væden kyllingen har kogt i.
  3. Kom derefter kyllingen i en stegepose
  4. Skær æblet i både og fyld kyllingen både med persille i stykker og æbler
  5. Steg kyllingen i ovnen i 20 min (er kyllingen større skal den have længere tid)
  6. Lav en opbagt sovs. Først laves en smørbolle (fedtstof smeltes og mel tilsættes – pisk til en smørbolle. Nu skal der væske i, meste af det skal være væden fra kyllingen, derefter fløden, og synes den for tyk hæld mælk i og pisk godt! Smag sovsen til med salt og peber)
  7. Der kan med fordel også bruges væden fra kyllingen der har stegt i stegeposen.
  8. Halvdelen af kyllingen bruges nu til aftensmaden, resten bruges til onsdag, hvor den står på tarteletter.
  9. Server med agurkesalat. Mums.

 

Tirsdag –  Kærnevælling med stegt flæsk og rugbrød 

Ingredienser

  • 1 liter kærnemælk
  • 1 dl. ris
  • Sukker
  • 400 gramsvinebryst i skiver
  • 500 gram fuldkornsrugbrød
  • Fedtstof
  • Salt + peber

Opskrift

  1. Kærnemælken bringes i kog
  2. Risen drysses i lidt af gangen under omrøring
  3. Lad det koge i 20 min under omrøring og smages til med sukker
  4. Flæsken bankes med en kødhammer og krydres med salt og peber
  5. Steg flæsken på panden i fedtstof
  6. Serves med rugbrød og vælling.

 

Onsdag – Tarteletter

  • Resten af kyllingen fra mandag
  • 1 ds. aspargesnitter
  • 2 pk. tarteletbunde
  • Hønsebouillon + vand
  • 2 dl fløde
  • 2 dl. hønseboullion
  • Fedtstof
  • 25 gram smør
  • mel
  • Mælk

Opskrift

  1. Lav en opbagt sovs med smør og mel. (Lav en smørbolle)
  2. Væden fra aspargesene sigtes ned i gryden.
  3. Fløde, mælk og bouillon tilsættes og det koges let op.
  4. Når saucen er kogt igennem tilsættes kyllingekød skåret i små stykker og aspargessnitter.
  5. Tarteletterne varmes i 4-5 minutter i ovnen på 200 grader over/under og de fyldes med kødfyldet ved servering.

 

Torsdag – rugbrødsdag

Ingredienser

  • Softkernerugbrød
  • leverpostej
  • Smør / tusindfryd
  • Rullepølse
  • Stegte sild

TIP: For at gøre rugbrøddet ekstra lækkert kan der tilføjes æg, tomat, agurk, løg, mayonnaise, remolade mm.

 

Fredag – Medister med macaroni og ketchupsovs

Ingredienser

  • 400 gram macaroni
  • 500 gram medister
  • Mælk
  • Fedtstof
  • ketchup
  • Mel
  • Salt + peber

Opskrift

  1. Kog macaroni efter anvisning på pakken
  2. Steg medisterpølsen på panden i fedtstof (gem fedtstoffet)
  3. Lav en opbagt sovs. Først laves en smørbolle (fedtstof smeltes og mel tilsættes – pisk til en smørbolle. Tilsæt mælk og rør godt så klumperne røres godt ud. Tilsæt den ønskede mængde ketchup og væden fra panden med medister. Smag til med salt og peber.

 

Lørdag – Boller i karry 

Ingredienser

  • 500 gram svinekød
  • 4 dl ris + vand
  • Fedtstof
  • Karry
  • 1 løg
  • 1 dl. havregryn
  • mælk
  • Salt + peber

Opskrift 

  1. Rør svinefarsen sammen med løg, havregryn, æg, salt og peber.
  2. Form dem til boller, og sænk dem i kogene vand (tilsat salt) en efter en.
  3. Når alle bollerne er i det kogene vand, dæmpes der for varmen.
  4. Kog dem til bollerne føles stive i det – gerne 10 minutter. (gem noget af vandet bollerne har kogt i).
  5. Smelt derefter fedtstof i en gryde og svits 2 tsk karry.
  6. Drys mel over og rør til du har en melbolle i gryden.
  7. Hæld derefter lidt vand fra bollerne over i gryden og rør konstant rundt nu.
  8. Tilsæt godt med mælk, så du får en stor nok sovs til at kunne dække bollerne.
  9. Tilsæt bollerne og smag til med salt, peber og karry.
  10. Risene koges efter anvisning på pakken

 

Søndag – klassisk restedag!

Her spises alt godt fra ugens løb. Retter først på ugen kan med fordel fryses ned, så de kan tages op til søndag. Er der ikke nok rester tages en rugbrød, eller mixes resterne til en ny ret! 🙂

 

Indkøbsliste fra Rema 1000

Husk at tjekke basisbageret inden du handler ind.

  • Fuldkornsrugbrød = 5,50 kr.
  • Softkerne rugbrød = 12,95 kr.
  • 2 kg. kartofler = 12 kr.
  • Persille = 7 kr.
  • 1 stk. royal gala æbler = 2 kr.
  • Dansk medister = 17,95 kr.
  • Hk. svine/kalvekød 8-12 % = 20 kr.
  • Svinebryst i skiver = 24,95 kr.
  • Leverposteg = 7,5 kr.
  • Rullepølse = 10,95 kr.
  • Stegte sild = 17,95 kr.
  • Hel kylling fra frost = 30,5 kr.
  • 1 l. kærnemælk = 6,95 kr.
  • 4 l. mælk = 23,80 kr.
  • ½ liter piskefløde = 15,95 kr.
  • Smør (tusindfryd) = 10,5 kr.
  • Agurkesalat = 7,5 kr.
  • Aspargessnitter = 8,95 kr.
  • Macaroni = 7,95 kr.
  • Parboiled ris = 7,95 kr.
  • 2 pk. tarteletter = 15,58 kr.

Alt i alt for denne uge er 274,38 kr. Velbekomme! 🙂

 

Hvis ikke du er så vild med kødretter, har jeg også lavet en vegetarisk madplan. Også billig og super lækker.

 

Husk at du kan følge bloggen på Facebook, hvor alle de nyeste indlæg bliver opdateret. 

 

Indlægget kan indeholde affiliate/reklamelinks. 

   

2 kommentarer

  • Erik Andersen

    Det er godt nok en rigtig, rigtig kedelig gammeldags kylling, du her disker op . Hvor har det fra, at den skal koges. Den på dit billede ligner et lig. Den skal stoppes med salt og peber, persille og æbler og så i stegepose i en og en halv time ved 200 grader

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Madforfattigrøve

      Hej Erik,

      Jeg er ked af at høre at du synes, at den ser kedelig ud, men læser du indlægget vil du også se, at den er stoppet med præcis det du selv skrev. Derudover er billede taget efter den er kogt, og inden den er kommet i ovnen – derfor ser den hvid ud. Den bliver lavet i stegepose i ovnen bagefter kogning. Jeg har altid kogt den, og den bliver yderst lækker og mør – især til mine små børn herhjemme. Den smeltede rigtig! Du skulle prøve at koge den, måske du bliver overrasket 🙂 *

      Rigtig god aften til dig. 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Madplan for uge 20